Jest jedną z tych roślin strączkowych, po które sięgamy bardzo chętnie. Znany od wieków, jest ważnym składnikiem diet na całym świecie. Groch, bo o nim mowa, to wiele ciekawych pomysłów na smaczne i pożywne dania, a jednocześnie – ogromna wartość odżywcza. Dlaczego zdrowa dieta tak chętnie korzysta z niezwykłych właściwości grochu? Jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć ten dodatek do menu?
Groch – źródło nie tylko białka
Groch to roślina strączkowa, którą cenimy przede wszystkim ze względu za zawartość sporych ilości białka. Ponieważ w ziarnach grochu znajdują się spore ilości tej substancji odżywczej, niewielki groch odgrywa bardzo ważną rolę w takich dietach, jak dieta wegetariańska czy wegańska. W grochu można znaleźć też wiele innych, niezwykle dla naszego organizmu istotnych, składników odżywczych. Wiadomo, że ta roślina strączkowa jest doskonałym źródłem aminokwasów egzogennych, znajdują się w niej również tak cenne dla zdrowia kwasy, jak kwas foliowy i pantotenowy. W ziarnach tych nie brak też witamin z grupy B oraz tak ważnych składników mineralnych, jak potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Groch jest też dobrym źródłem białka, zatem z jego właściwości chętnie korzystają też te osoby, którym marzy się skuteczne odchudzanie. Niski indeks glikemiczny i antynowotworowe właściwości – oto kolejne powody, dla których warto włączyć ten dar natury do swej diety.
Ciekawe potrawy z grochem w roli głównej
Dania, w których pojawia się ta roślina strączkowa, cieszą się w Polsce bardzo dużym powodzeniem. Choć przepisy na dania z jego udziałem stanowią dość szeroka kolekcję, najchętniej sporządzamy z niego takie potrawy, jak gęsta grochówka czy kapusta z grochem. Nasiona tej rośliny mogą się też sprawdzić jako dodatek do sałatek, wiadomo też, że groch może być z powodzeniem wykorzystany jako farsz. Dla tych, którzy sięgają po groch jako po zamiennik dla mięsa, może się on stać podstawowym składnikiem jarskich kotletów.
Smaczny, zdrowy i pożywny, nie bez powodu stał się tak ważnym składnikiem naszego menu. Potrawy, które uwzględniają jego obecność, cieszą się w naszym kraju wielkim powodzeniem. I dobrze, bo groch to cenny składnik zdrowej diety, zatem po przepisy na dania z jego udziałem każdy z nas powinien sięgać regularnie.
Comments