Gotowanie smaczne i zdrowe


Często mówi się, że kuchnia jest sercem domu i jest w tym powiedzeniu wiele prawdy. W każdej kuchni można odnaleźć coś magicznego, coś co przyciąga tam nie tylko domowników, ale także przychodzących z wizytą gości. To, co ją tworzy i nadaje tak wyjątkowy charakter to atmosfera i ludzie tam bywający, ale przede wszystkim przygotowane i podawane posiłki. Jadane wspólnie z bliskimi, rodziną, przyjaciółmi. Gotowanie to sztuka właściwego doboru i łączenia składników tak, aby serwowane jedzenie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Każdy może zostać mistrzem gastronomii w zaciszu własnej kuchni, jeśli tylko nauczy się podstaw zdrowego żywienia.


Zdrowa dieta bez tajemnic.
Zdrowa dieta nie polega na ograniczaniu posiłków, tylko mądrym wyborze produktów żywieniowych i ich odpowiednim skomponowaniu. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zróżnicowane i zależy od płci, wieku, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej. Codziennie należy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białek, cukrów i tłuszczu oraz witamin i minerałów. W codziennym komponowaniu posiłków pomóc może piramida zdrowego żywienia- podpowiada nam co należy jeść i w jakich ilościach. Podstawą zdrowej diety są świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby i rośliny strączkowe oraz tłuszcze, szczególnie pochodzenia roślinnego. Dieta bez sekretów?- nie jest trudna jeśli jest zróżnicowana i zbilansowana, oparta na świeżych i zdrowych produktach z różnych kategorii. Prawidłowe żywienie to nie ograniczenia i wyrzeczenia, a bardziej styl życia i systematyczność- nie wystarczy jeść zdrowo od czasu do czasu.


Gastronomia jako sztuka przyrządzania i podawania potraw.
Jedzenie jest przyjemnością- to nie tylko zaspokojenie głodu, ale także spożywanie posiłków smacznych, estetycznie wyglądających, przygotowanych i podanych z dbałością i poświęceniem. Gastronomia to nie tylko zbiorowe żywienie. To sztuka gotowania dla innych w taki sposób, aby serwowane jedzenie dawało radość i dla ciała i dla ducha.

Ważny jest przede wszystkim staranny dobór produktów i składników by było smacznie i zdrowo. Nie można jednak zapomnieć odpowiedniej atmosferze. Warunki i otoczenie, w jakim spożywamy posiłki także mają duży wpływ na nasze samopoczucie, a naszemu zdrowiu z pewnością nie sprzyja jedzenie w pośpiechu, nadmiernym hałasie czy niesprzyjającej atmosferze. Warto zadbać o to, aby nasza kuchnia była miejscem ciepłym i przyjaznym, do którego goście lubią zaglądać i chętnie wracają.

Article Categories:
Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *