Whisky charakteryzuje się mocnym smakiem, do którego wciąż wiele osób dopiero się przekonuje. Na szczęście powstało canadian whisky, które może okazać się najlepszym alkoholem od którego powinniśmy zacząć swoją przygodę z tym trunkiem. W tym artykule przybliżymy cechy charakterystyczne kanadyjskiej whisky.
Canadian whisky a american whisky
Niestety wciąż duża część społeczeństwa, uważa cały kontynent Ameryki za jedno państwo. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że znajduje się tam również Kanada, która jest niezależna od Stanów Zjednoczonych. Co więcej, Kanada również posiada swój własny alkohol narodowy, jakim jest canadian whisky. Od whisky amerykańskiej, różni się przede wszystkim smakiem. Jest zdecydowanie bardziej delikatna, przez co może nadawać się idealnie dla początkujących smakoszy. Właśnie dzięki tej delikatności, jest rozpoznawalna na całym świecie, choć niestety wciąż nie dorównuje swoim wspólnikom. Produkuje się ją w głównej mierze ze spirytusów kukurydzianych, żytnich, jęczmiennych i pszenicznych. Nie ma jednego sposobu przygotowywania canadian whisky, ponieważ słynie z tego, że spirytusy miesza się w dowolnych proporcjach. Każdy z wytwórców posiada swoją własną, ściśle strzeżoną recepturę. Każdy destylat musi najpierw przeleżeć 3 lata w beczkach dębowych, a następnie po zmieszaniu należy poczekać kolejne 3 lata.
Canadian whisky blended – najbardziej rozpoznawalna marka
Jak każdy alkohol, tak samo canadian whisky posiada swojego czołowego producenta. Jest nim Black Velvet, którego autorem jest Jack Napier. Charakterystyka tej marki, polega na wspólnej destylacji wszystkich słodów, a nie tak jak w przypadku innych marek – osobnej. Określenie – velvet, zastąpiło poprzednie – label, ponieważ miało na celu podkreślenie łagodności trunku jakim jest canadian whisky. Zakupu tego rodzaju trunku, możemy dokonać na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/150-blended-whisky-kanadyjska. Znajdziemy tam również szczegółowe opisy każdego z dostępnych alkoholi, dzięki czemu na pewno znajdziemy coś dla siebie.
Comments