x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Co to są bioflawonoidy

Są to naturalnie występujące w roślinach substancje chemiczne. Obecnie zalicza się do nich ponad 4000 związków! W roślinach pełnią zwykle rolę barwników, chronią je przed szkodliwym działaniem słońca, grzybami i owadami. Dostarczane z dietą bioflawonoidy są dla człowieka antyoksydantami (zwalczają wolne rodniki), rozkurczają naczynia krwionośne, usprawniają krążenie, obniżają ciśnienie tętnicze, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo, oraz wywierają mnóstwo innych pozytywnych efektów na zdrowie. Ich źródłem są m. in. owoce (zwłaszcza w kolorze czerwonym), warzywa (zielona sałata, pomidory, brokuły, papryka), kasza gryczana, herbata czy czerwone wino. Produkty bogate w bioflawonoidy powinny znajdować się w jadłospisach osób zdrowych i chorych.