x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Jaką dietę stosować po wyleczeniu?

Odpowiednie żywienie jest ważne nie tylko w czasie trwania choroby, ale także po jej wyleczeniu. Dobrze skomponowane jadłospisy pomogą wzmocnić organizm, poprawić stan odżywienia oraz zmniejszyć ryzyko wznowy choroby.

Dieta po zakończeniu leczenia w zasadzie nie powinna się różnić od racjonalnej diety osób, które nigdy nie chorowały na nowotwór. Po wyleczeniu należy zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ ani nadwaga ani otyłość nie sprzyjają zdrowiu. Jadłospisy powinny być urozmaicone i składać się z różnych grup produktów spożywczych - produktów zbożowych, mleka i nabiału, warzyw owoców, ryb, chudego mięsa, roślin strączkowych, wysokiej jakości olejów. Zaleca się ograniczenie spożywania mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i cukru, alkoholu, potraw smażonych i grillowanych. Niedopuszczalne jest sięganie po produkty spleśniałe, nawet po usunięciu fragmentów obrośniętych pleśnią. Spożywane produkty powinny nie być peklowane, wędzone ani konserwowane.