x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

ak odbudować odporność po chemioterapii?

Leki cytotoksyczne stosowane w chemioterapii mają za zadanie zwalczyć szybko dzielące się komórki raka. Niestety, przy okazji niszczą też inne komórki organizmu, które ulegają szybkim podziałom – komórki mieszków włosowych, układu pokarmowego i szpiku. Stąd efekty uboczne chemii, jak wypadanie włosów, biegunki, krwawienia, wymioty, niedokrwistość. W powrocie do zdrowia po zakończeniu terapii może pomóc odpowiednia dieta, niekiedy wspomagana suplementami i preparatami witaminowymi.

Najważniejsze w diecie jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii i białka – jest ono bowiem składnikiem wielu struktur organizmu. Białko musi być pełnowartościowe, tj. ma dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć. Dobrym źródłem białka w diecie jest chude mięso, jaja, mleko i produkty mleczne, ryby – również te tłuste - oraz nasiona roślin strączkowych (grochu, fasoli, soi, soczewicy, bobu). Oprócz białka należy spożywać lekkostrawne produkty węglowodanowe – białe pieczywo, makarony, ryż – oraz tłuszcze, najlepiej roślinne (jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek). Warzywa i owoce w każdej postaci dostarczają antyoksydantów, czyli związków zwalczających wolne rodniki. Warto umieścić duże ich ilości w jadłospisie.

W okresie osłabienia odporności bardzo ważne jest dbanie o higienę przygotowywania i przechowywania potraw oraz produkt spożywczych, a także unikanie infekcji przewodu pokarmowego.

Wskazane jest podejmowanie umiarkowanego wysiłku fizycznego na wolnym powietrzu – takich jak spacery czy niezbyt szybka jazda na rowerze.

Nie powinno się wykonywać szczepień ochronnych (np. na grypę) bez konsultacji z lekarzem.