x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Czy selen chroni przed zachorowaniem na raka?

Selen to pierwiastek chemiczny z grupy niemetali, występujący naturalnie w skorupie ziemskiej, skąd jest pobierany przez rośliny. Dla człowieka najłatwiej przyswajalny jest selen pozyskiwany z drożdży. Jego przyswajalność można też zwiększyć przez jednoczesne przyjmowanie witamin A, E i C. Selen jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym czerwone krwinki i błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Liczne badania wykazały, że selen chroni przed zachorowaniem na raka wątroby, prostaty, jelita grubego i płuc. Okazało się także, że wśród osób chorych poziom selenu we krwi był znacznie obniżony przez dłuższy czas. Naukowcy zauważyli także, że zbyt wysoki poziom selenu może wywoływać cukrzycę typu 2.

Zapotrzebowanie na selen u osób dorosłych wynosi ok. 55 mikrogramów na dobę, u osób palących zapotrzebowanie to jest zwiększone. Suplementacja selenem jest też wskazana przy takich schorzeniach, jak choroba Leśniowskiego – Crohna, stany po usunięciu znacznego odcinka jelita cienkiego, choroby układu krwionośnego, niepłodność, zapalenie trzustki i astma. Spożycie dawki większej niż 400 mikrogramów na dobę może wywołać objawy zatrucia. Źródłami selenu w diecie są pełne ziarna zbóż (przenicy, owsa), brązowy ryż, pestki dyni, chude mleko, drób, chude mięso i ryby.