x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Czy diety monotematyczne mają wpływ na ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego?

Prawidłowa dieta człowieka powinna być zbilansowana, tj. dostarczać odpowiednich ilości składników odżywczych (białka, tłuszczu, węglowodanów), minerałów (makro-, mikroelementów) i witamin. Diety monotematyczne, czyli jednoskładnikowe, z zasady dopuszczają spożycie tylko jednego wybranego składnika (np. dieta białkowa, dieta kapuściana, grejpfrutowa itd.), tym samym ograniczając podaż pozostałych i, w dłuższym okresie czasu, powodując tzw. niedożywienie jakościowe (znaczny niedobór jednej lub kilku substancji odżywczych). Niedobór poszczególnych związków w diecie prowadzi do zaburzeń metabolizmu, przez co organizm nie funkcjonuje sprawnie, obniża się także odporność. Obniżenie sprawności mechanizmów obronnych organizmu może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów..

Sama dieta monotematyczna bezpośrednio nie ma wpływu na rozwój choroby.

Niekiedy, przez krótki okres, stosuje się diety jednoskładnikowe u dzieci z alergią, aby wykryć czynnik alergenny.