x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Co to jest ortoreksja?

Jest to zaburzenie polegające na obsesyjnym dążeniu do zdrowego odżywiania. Ortorektyk zwraca baczną uwagę na jakość spożywanych produktów, dokładnie czyta etykiety, dokonuje zakupów tylko w wybranych sklepach, stara się sam wytwarzać żywność (np. piecze chleb, robi sery), aby mieć pewność, że je tylko to, co jest według niego zdrowe. Zazwyczaj ma listę produktów dozwolonych i zakazanych – nawet myśl o tym, że mógłby zjeść coś z listy zakazanej wywołuje poczucie winy, smutek i gniew. W zaawansowanym stadium choroby ortorektyk przyjmuje tylko kilka wybranych pokarmów, uznanych przez niego za zdrowe i bezpieczne, co może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, witamin i składników mineralnych w diecie, a w rezultacie do wyniszczenia organizmu. Do najczęstszych objawów niedożywienia jakościowego (braku poszczególnych składników w diecie) zaliczamy bóle i zawroty głowy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, bóle brzucha, nudności, osłabienie, problemy z ciśnieniem tętniczym krwi, anemię.

Szczególnie zagrożone ortoreksją są osoby chore na nowotwory i inne ciężkie i przewlekłe choroby, które w pożywieniu często szukają ratunku i leku na swoją przypadłość. Odpowiednie odżywianie jest bardzo ważnym elementem wspomagającym terapię przeciwnowotworową. Osoba chora powinna uważać na to, jakie produkty je i w jakich ilościach. Wizyta u dietetyka jest zalecana każdemu pacjentowi onkologicznemu. Dbanie o dietę nie może jednak stać się obsesją.