x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

Dieta niskobłonnikowa inaczej nazywa jest dietą ubogo resztkową. Polega na ograniczeniu spożywania produktów bogatych w błonnik, zwłaszcza jego nierozpuszczalną frakcję. Jest zalecana osobom cierpiącym na biegunki, niektóre choroby przewodu pokarmowego, w przypadku zwężeń jelita (np. gdy występują guzy, polipy), a także po niektórych zabiegach operacyjnych. Ilość błonnika w dziennej diecie nie powinna przekraczać 15g. Dozwolone jest białe pieczywo (także biszkopty, herbatniki, tosty itp.), biały ryż i makaron, kleiki i zupy mleczne, przecierane zupy warzywne na słabych wywarach (ziemniaczana, marchewkowa, koperkowa), mleko i wszystkie produkty nabiałowe (również sery), pieczone jabłka bez skórki, mięso i ryby, masło i oleje, słodycze, soki i napoje owocowe bez miąższu, miód, syropy. Wskazane jest picie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Nie wolno jeść surowych warzyw ani owoców, suszonych owoców, pełnoziarnistego pieczywa, orzechów, jogurtów z dużymi kawałkami owoców lub płatkami. Warzywa i owoce należy obrać ze skórki i pozbawić nasion/pestek. Należy pamiętać, aby nie panierować mięs, ryb ani warzyw.