x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Czy można używać cukru w chorobach nowotworowych?

Używanie cukru, jedzenie ciastek, cukierków i innych słodyczy nie jest wskazane zarówno u osób chorych, jak i zdrowych. Należy pamiętać, iż duże ilości cukru znajdują się w owocach i owocach suszonych, a jego nadmiar w diecie prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. Można rozważyć stosowanie miodu zamiast cukru do potraw i napojów. Ostatnio coraz bardziej popularny jest też ksylitol – naturalna substancja słodząca otrzymywana z drewna brzozy, o właściwościach bakteriobójczych, przeciwpróchniczych i przeciwgrzybicznych. Ksyliotl jest mniej kaloryczny niż cukier biały, a dodatkowo nie powoduje gwałtownego skoku poziomu insuliny we krwi, a więc jest całkowicie bezpieczna dla diabetyków i nie przyczynia się do powstawania insulinooporności i cukrzycy u pozostałych osób. Ciekawą alternatywą dla cukru jest także stewia – roślina występująca naturalnie w Ameryce Południowej o naturalnie słodkich liściach. Na ich bazie produkowane są niektóre bezkaloryczne słodziki.