x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Jak zwiększyć zawartość białka w potrawach?

Białko jest podstawowym materiałem budulcowym ludzkiego organizmu. W procesie zapalnym, jakim jest choroba nowotworowa, dochodzi do wielu reakcji o charakterze katabolicznym, a więc polegających na spalaniu dostępnych zasobów – cukrów, tłuszczu i białka. To dlatego osoby chore gwałtownie chudną. Aby zapobiec niedożywieniu i poprawić skuteczność terapii, w diecie chorego powinna znaleźć się odpowiednia ilość pełnowartościowego białka. Jego źródłem jest chude mięso (drób, królik, cielęcina), ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne, rośliny strączkowe, sery (także tofu). Warto rozważyć dodawanie tych produktów do potraw – np. pokrojone mięso do zup, jaja do sałatek lub na kanapki itd. Można też dodawać do różnych posiłków mleko w proszku (do zup, jogurtów, sosów i innych płynnych i półpłynnych dań).