x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Jak samemu przygotowywać posiłki w czasie choroby?

Choroba nowotworowa i jej leczenie często prowadzą do silnego zmęczenia u pacjentów, dlatego warto wyposażyć kuchnię w sprzęty ułatwiające przygotowanie posiłków. Mogą to być nieduże, lekkie garnki i rondle do przygotowania potraw dla jednej osoby, naczynia do gotowania na parze lub szybkowary, łatwe do zmywania deski do krojenia i inne utensylia, waga kuchenna i miarka do płynów. Niezastąpiony będzie także dobry blender lub mikser i sokowirówka. Najlepiej, by naczynia i przyrządy były wykonane ze stali nierdzewnej i szkła żaroodpornego, które zapewnią właściwą jakość przyrządzonych dań i przy okazji są łatwe do czyszczenia. Nie wolno używać zniszczonych, porysowanych naczyń teflonowych, gdyż kontakt żywności ze zniszczoną powierzchnią teflonową przyczynia się do wytwarzania związków kancerogennych (powodujących raka). Niewskazane są także garnki emaliowane, gdyż powłoka łatwo odpryskuje, a kontakt żywności ze znajdującym się pod nią żelazem niszczy witaminę C.

Należy pamiętać, aby posiłki były zawsze świeże – nie wolno gotować na zapas, odgrzewać, przechowywać gotowych dań. Potrawy powinny być one jak najbardziej urozmaicone i estetycznie podane.

Mięso można zamarynować w ziołach, a następnie ugotować, ugotować na parze bądź upiec na ruszcie, a po przyrządzeniu w razie potrzeby drobno pokroić lub zmiksować. Te same zasady dotyczą warzyw i owoców – można je jeść gotowane lub gotowane na parze, duszone, w postaci puree lub surowe, o ile nie występują żadne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Umyte i obrane warzywa należy włożyć do wrzącej wody, a pokroić dopiero po ugotowaniu, dzięki czemu zachowają jak najwięcej cennych witamin. Wodę od gotowania warzyw można przeznaczyć na bulion lub zupę.

Ziemniaki, ryż, makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Wodę od gotowania makaronu można wykorzystać jako zagęstnik do sosu. Ziemniaki obieramy tuż przed wrzuceniem do wrzątku – nie wolno przygotowywać ich wcześniej i trzymać w wodzie czy na powietrzu, gdyż znacznie obniża się w ten sposób zawartość witamin.

Jogurty, maślankę, kefiry można wypijać same, bądź zmiksowane z ziołami lub owocami, z dodatkiem miodu lub syropu owocowego. Lepiej kupować jogurty naturalne i samemu dodawać owoce – pokrojone lub w postaci musu.

Można stosować wszelkiego rodzaju sosy i dipy, a także różnorodne przyprawy, o ile chory je toleruje. Przy okazji trzeba zaopatrzyć się w spory zapas dobrej jakościowo oliwy lub oleju, np. rzepakowego, lnianego itd.

Należy spożywać kilka posiłków dziennie, a w przerwach wypijać duże ilości wody i niesłodzonych soków oraz jeść przekąski, np. suszone owoce, orzechy.

Niezwykle ważne jest, aby dieta była urozmaicona i zawierała różnorodne produkty spożywcze.

Nie należy jeść potraw smażonych, tłustych, pikantnych.