x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Jakie problemy z odżywianiem powoduje chemioterapia?

Chemioterapia wywołuje podobne skutki uboczne, jak inne metody leczenia, a więc nudności, wymioty, biegunki, zaparcia, utratę apetytu, suchość w jamie ustnej, owrzodzenia i bóle jamy ustnej. Aby uniknąć ich wystąpieniu, kolejne dawki chemioterapeutyków podaje się w ustalonych odstępach czasu, a przed podaniem leku stosuje się środki przeciwwymiotne. Podczas chemioterapii korzystne jest spożywanie dużej ilości płynów, aby uniknąć zaburzeń wodno – elektrolitowych. Dla chorych problemem jest także zmiana odczuwania smaków, przez co potrawy wydają się być bez smaku, zbyt słone lub zbyt słodkie, a nawet mają posmak metaliczny. Pomóc w tym przypadku może zróżnicowanie diety, stosowanie ziół i przypraw, odpowiednie metody przyrządzania posiłków (np. gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie).