x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0170856 OSÓB

Jakie problemy z odżywianiem powoduje radioterapia?

W zależności od umiejscowienia nowotworu, radioterapia może wywołać takie skutki uboczne, jak utrata apetytu, nudności, wymioty, biegunki, zmiany smaku i węchu, uczucie suchości w ustach, ból w jamie ustnej, problemy z przełykaniem pokarmu, podrażnienie błon śluzowych jamy ustnej, języka i gardła, zaburzenia trawienia i wchłaniania. Wszystko to wpływa negatywnie na stan odżywienia pacjenta. Konieczna jest wówczas odpowiednia modyfikacja diety, tak aby zapobiec wystąpieniu tych objawów, zmniejszyć ich nasilenie, a także poprawić stan ogólny chorego.

Niekiedy dochodzi do poparzeń narządów, np. przełyku bądź jamy ustnej, co skutkuje utrudnionym przyjmowaniem pokarmów. Wówczas wskazane jest stosowanie diety półpłynnej lub enteralnej, czyli z wprowadzeniem zgłębnika bezpośrednio do żołądka.

Niekiedy na skutek radioterapii pojawia się tymczasowa nietolerancja laktozy. Aby usunąć jej objawy konieczne jest wyeliminowanie mleka krowiego, koziego i owczego z diety, a w wyjątkowych przypadkach także ich przetworów (serów, jogurtów itd.). Rezygnacja z mleka i jego przetworów ma charakter czasowy i zawsze warto skonsultować ją z dietetykiem lub lekarzem. Alternatywą dla mlek zwierzęcych są bezlaktozowe mleka roślinne – sojowe, migdałowe, ryżowe.