x

Ta strona używa ciasteczek (cookies) zgodnie z Polityką Prywatności. W Twojej przeglądarce możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania lub dostępu do cookies.

W OBECNEJ KAMPANII POLICZYŁO SIĘ Z RAKIEM 0112409 OSÓB

rak prostaty

marekpn napisał

czy jest tu ktos z takim rakiem?

Najnowsze odpowiedzi (62):
  • werty1230 napisał

    Po operacji prostaty jestem już 2-wa lata a po naświetleniach 10 miesięcy.Wyniki dobre.Dla mnie ten gryzoń nie istnieje,zbytno moje życie się nie zmieniło.

  • wac napisał

    A ja jestem 7 m-cy . Wyniki można powiedzieć b.dobre. PSA robiłem już 2 razy 0,00. Życie płynie normalnie.

  • marekpn napisał

    <cytat>
    Użytkownik @wac napisał:
    A ja jestem 7 m-cy . Wyniki można powiedzieć b.dobre. PSA robiłem już 2 razy 0,00. Życie płynie normalnie.
    dzieki za odpowiedz a mozesz cos blizej opisac po czym jestes jakie miales psa ? jakiego gleesona itd pozdrawiam

  • werty1230 napisał

    Trochę się załamałem. PSA podskoczyło o 0,1.Czasami mam takie chwile negatywnego myślenia. Mam zamiar sobie to nagrodzić i wyjechać nad morze na kilka dni.

  • adamj napisał

    Ciekawa ta skrótowa informacja o braku wpływu produktów które uważało się za ochronne w przypadku ryzyka raka prostaty. Ciekawe co na to mój doktor bo jak z nim rozmawiałem to mówił zupełnie coś innego.

  • bb napisał

    Tak ale pamiętaj że to rezultat jednego z badań. Pewnie są inne których wynniki są odmienne. Gdyby to wszystko było takie proste i jednoznaczne to nie mielibyśmy z ta chorobą tylu problemów.

  • marekpn napisał

    ja walcze juz rok jestem po radioterpi,brchtoterapi, i caly czas leczony hormonalnie moje psa bylo129 a teraz jest 1,5 gleson 7 caly czas walcze

  • oliwia2108 napisał

    pomuz cie u mojego taty wykryli 4 stopien prostaty chodzi z cewnikiem caly czas czy w tym czasie prostata postepuje jak ma zalozony cewnik

  • lalamido napisał

    Ja jestem już 3 lata po usunieciu prostaty, przed operacją 8,5 PSA a teraz 0,01. Ale podłamał mnie pan Krzysztof Krauze - znany reżyser, który też to przeszedł a teraz ma przerzuty do kości.
    Widać, że radykalna operacja usunięcia nie gwarantuje zawsze dalszego powodzenia. Czy ktoś na forum ma przerzuty po usunieciu prostaty ? Jak to sie objawia ?
    pozdrawiam wszystkich.

  • JustynaS napisał

    O przyszłości należy myśleć, ale się o nią nie martwić.

  • wiktor44 napisał

    Mam taki problem czy może ktoś z was spotkał sie z sytuacją że jest podwyższony poziom PSA do dwucyfrowego konkretnie 13 i czy to oznacza raka prostaty?

  • alf napisał

    Podwyższenie poziomu PSA nie oznacza że ma się nowotwór. To jest sygnał że coś się dzieje w prostacie. Wysoki poziom PSA może być też związany z przerostem prostaty albo zmianami zapalnymi.

  • adamj napisał

    Czasami mechaniczne podrażnienie prostaty powoduje wzrost poziomu PSA. Na przykład jazda na rowerze czy badanie kliniczne lub usg per rectum mogą to spowodować. Dlatego badanie poziomu PSA powinno byc wykonane przed badaniem klinicznym

  • wiktor44 napisał

    No to w takim razie czy jest możliwe aby poziom PSA był w normie a rozwinął się rak prostaty?

  • molly napisał

    Test PSA jest mało skuteczny, wykrywa średnio mniej niż 40 % zachorowań a proporcja fałszywych pozytywów /tzn.wykrył a raka nie było/ przekracza 50%. Naukowcy z uniwersytertu w Surrey opracowali nowy test / białko EN-2 w moczu/, miejmy nadzieję,że szybko będzie dostępny u nas

  • wiktor44 napisał

    A czy są już jakieś wyniki badań na temat skuteczności tego testu?Z drugiej strony slyszałem że to że PSA jest podwyższone to nie oznacza raka bo to jest nie jest marker nowotworowy tylko marker zmian w prostacie a więc przy przeroście też jest wzrost poziomu.

  • alf napisał

    Największy problem w rozpoznaniu jest tak,i że zarówno przerost prostaty czyli łagodna choroba jak i rak dają przez długi czas takie same objawy!

  • wiktor44 napisał

    To z tego wynika, że decyduje biopsja i ocena materiału pod mikroskopem.

  • alf napisał

    Najlepiej jak biopsja jest robiona pod kontrola USG i z kilku miejsc wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny.

  • Brat napisał

    Dla mnie wiadomość o tym, że mój brat ma raka prostaty, była dla mnie terapią szokową. Zawsze lekceważyłem profilaktykę. Uważałem, że to mnie nie dotyczy i pewnie nigdy nie spotka. TEraz jestem piewca idei regularnych badań - panowie, badajcie się – zanim będzie za późno. Praktycznie, w każdym mieście można poddać się testowi PSA. JA znad morza, wiec zajrze chyba do Falcku w Gdańsku, bo maja promocje ;)

  • KryszakM napisał

    Ja wykonalem tez test, tylko zamowilem go. Taki Caretest PSA mozna wykonac samemu w domu i wynik uzyskuje sie po 15 minutach.

  • fanta napisał

    A gdzie zamówiłeś?

  • cooper napisał

    Mam rozpoznanego raka prostaty i przedstawiono mi alternatywe: Operacja albo radioterapia. Nie wiem co jest lepsze a na pytanie skierowane do lekarza uslyszalem że obydwie metody są dobre. Czy ktoś mial podobny problem.

  • wicia napisał

    No to cię "załatwił", może spytaj go co on by wybrał dla siebie?

  • cooper napisał

    Powiem szczerze że troche się go boje,, bo to straszny "burek"

  • heniek napisał

    cooper
    definitywniw operacja. Chemia nie zawsz działa tak jak byśmy sobie życzyli. Usunięcie operacyjne jest bardziej skuteczne. Nie mam prostaty ale i nie mam raka.A o to chodziło.
    Pozdrawiam

  • cooper napisał

    Dzięki Heniek też tak sobie kombinowałem że lepiej chyba rach ciach i zalatwić sprawe po męsku a nie sie bawic przez kilka tygodni. A miales jakies problemy po operacji.

  • heniek napisał

    cooper
    Operacje miałem w styczniu. Zadnych komplikacji. Ta operacja jest dużym obciązeniem dla organizmu. Poczytaj na internecie na temat raka prostaty. Ja miałem usuwaną prostate razem z pęcherzem i wezłami chłonnymi.
    Pozdrawiam

  • walybocz napisał

    Największe polskie forum raka prostaty to gladiator-olsztyn.pl zaglądnij tam

  • cooper napisał

    Jestem już po operacji Nie jest lekko ale dam rade!